www.bullitcountry.nl  

                                                                               "Dashboard Jesus"

 

 

CD Dashboard Jesus  Rene Meijer

 

Interview met René Meijer mbt cd “Dashboard Jesus”
Op dinsdag 23 april heb ik een interview gehouden voor het radio programma “European Country Music met Dj Hans (Country vanuit heel Europa)” bij crossroadscountryradio.nl

 

Aan de telefoon hebben we René Meijer, en René is een country artiest die een cd heeft gemaakt welke op 4 april 2013 op de markt is gebracht.

 

René welkom bij Cross Roads Country Radio
-Dank je wel Hans

 

Vertel eens René; Wie is René Meijer?
- René Meijer is een country zanger van 44 jaar, die eigenlijk al heel lang muziek maak.Ik zing al country vanaf mijn 16de /17de , misschien zelf nog wel iets eerder.

 

Je hebt een “pelgrim”tocht gemaakt naar Nashville. Vertel daar eens over?
-Toen ik mijn 40ste verjaardag vierde kreeg ik van mijn vrouw een reis naar Nashville. En daar zijn we vijf dagen geweest, en dat opent natuurlijk wel even de ogen. Jarenlang zit je in Nederland op een bepaald niveau te spelen. Logisch ook want van country kun je nu eenmaal niet leven als muzikant in Nederland.

 

En dan zie je daar in Nashville de ene na de andere fantastische band. Die trouwens ook voor niks staan te spelen hè! Ze spelen namelijk gewoon voor de fooien pot. Ja en dat was dus wel een “eye opener”

 

Is door je reis naar Nashville het idee om de cd “Dashboard Jesus” te maken?
-Nee; dat kwam daarna eigenlijk. Ik wilde wel met eigenwerk wel wat gaan doen, maar eigenlijk is dat spontaan gekomen zo`n twee jaar geleden. Ik ben eigenlijk begonnen met een Amerikaanse goede tekstschrijver “Tom Lansner”

 

die ook goed is met melodieën, dat was ongeveer twee jaar geleden.

 

O.k maar hoe kom je dan bij de naam “Dashboard Jesus”? Ik neem aan dat er eerst een nummer is en dan pas de titel, of hoe zit dit?
- Ja dat klopt. We hadden de tekst geschreven en het nummer gemaakt, en toen kwam de titel “Dashboard Jesus”. Ik vond dat zo`n goede titel. Omdat dan in ieder geval mensen vragen stellen, van is dat een religieuze plaat? HB; Ja dat was mijn eerste gedachte ook toen ik de cd binnen kreeg, van is het een gospel cd ja of nee? –Ja ja precies dat is het dus niet en het is niet een religieuze plaat. Maar Dashboard Jesus is een poppetje wat veel “Truckers” en “Taxie” chauffeurs gebruiken voor op het dashboard en dat brengt dan geluk “om ze geluk mee te geven” tijdens de reis. En voor ons is het eigenlijk ook zo. Dat poppetje “Dashboard Jesus” hoop ik ook dat dit een beetje geluk brengt om met de band veel te spelen. En dat de cd een beetje gaat verkopen.

 

Hoe lang heb je aan de cd gewerkt René?
-We zijn zo`n anderhalf jaar bezig geweest.
Met hoeveel personen?
-Er hebben een behoorlijk aantal mensen aan de cd meegewerkt.

 

 

Maar ik heb voornamelijk gewerkt met “Ronnie Guilbeau” in Nashville. De cd en de muziek is in Nashville opgenomen. Ronnie Guilbeau is ook wel leuk om even te vermelden is de zoon van “Gib Guilbeau” Gib was voor de kenners de front man van de “flying burrito brothers” in de jaren zeventig. Ja je ziet de wereld is klein. Je komt zo heel wat mensen tegen en dat is ontzettend leuk. Ronnie en ik hebben veel gedaan back and forwart . Tom en ik schrijven een nummer en nemen dat in “draft” op, in mijn huis studio. Vervolgens e-mail ik dat naar Ronnie. En hij bespreekt het met me hoe ik het wil hebben. Dan komt hij weer met een “draft” terug. En zo ontstaan eigenlijk de nummers.

Als jullie de teksten schrijven zetten jullie dan zelf de muziek erachter of doet iemand anders dat?
-Nee. We zijn beide Tom en ik voor de muziek.

 

Zoals we ook beide verantwoordelijk zijn voor de teksten. Dat hebben we dus ook echt met z`n tweeën gedaan.

 

Als jij zegt dat vind ik het mooiste nummer op de cd. Voor welke kies je dan?
-Nauw dan zou ik toch waarschijnlijk kiezen voor nummer 6 op de cd “Roadkill in the Fast Lane”. En dat heeft toch wel te maken met de actuele tekst. Die ook echt gaat over de crisis van nu. Als je naar die tekst luistert dan hoor je ook zinnen/uitdrukking als ,, The House is underwater”. Daar hadden we in Nederland nog nooit van gehoord in 2007. Toen kwam in 2008 de crisis. En nu heb ik inmiddels begrepen dat bij een miljoen huishoudens ,,het huis onder water staat”. En ik hoop maar niet dat een van je luisteraars dat overkomt of gaat overkomen! Dit nummer wat we geschreven hebben over “graaiende bankiers” zijn een paar flessen wijn doorheen gegaan eindelijk. Want we werden steeds kwader tijdens het schrijven, want het moet nog puntiger en nog harder. Op een gegeven moment komt er ook in voor dat wij zeg maar “Jan met de pet’ en 99% en die 1% die de zakken maar vult. En zo voelt het ook een beetje. En voor een hoop mensen denk ik dat dit ook zo voelt.

 

Dus je inspiratie van het tekstschrijven komt uit het leven?

 

-Ja, en dit kwam dan uit de actuele zaken, hoe het vandaag de dag is. Maar de meeste nummers komen van het gene wat we beleeft hebben. Er is ook een nummer bij wat bijvoorbeeld fictief is, een heel prachtig country nummer “If There`s Any Such Thing As Angels”. Dat gaat over een gezin waar moeder opeens dood gaat. En vader blijft achter met vier kinderen. More Country than that word het gewoon niet natuurlijk. Dus aan de ene kant halen we inspiratie over wat we zelf beleeft hebben, en daarnaast schrijven we ook fictieve teksten.

 

Dan heb je bij het laatste nummer op de cd wel een hele goede en heftige beleving gehad. “Lyin`Cheatin`Bully” nogal rake taal. Wat kun je hierover vertellen. Wat zijn de gedachtes hierachter?
-Ja dat is wel grappig dat je dat vraagt Hans. Eigenlijk is het daar allemaal mee begonnen. Onze dochters van Tom en mij zitten op de zelfde school. Tom kwam erachter dat de directeur en zijn vriendjes “de zakken vulde”. Tom is toen in het bestuur gaan zitten, en heeft daar tegen ageert. En uiteindelijk hebben we met alle ouders die ook leden zijn en mochten stemmen. Hebben we dat hele bestuur naar huis gestuurd! En dat is een behoorlijke zaak geweest en is hij ruim een half jaar mee bezig geweest.

 

En de man die daar verantwoordelijk voor was die de zakken vulde dat was de “Lyin`Cheatin`Bully”. Dat gaat in principe gewoon over een “klootzak” die we allemaal wel een kennen, toch? Iedereen kent wel een klootzak. Zou zeggen luister naar de coupletten en vul het zelf maar in. Je kunt ongetwijfeld wel iemand vinden waar dit nummer bij zou passen.

 

Goed dan gaan we even naar dit nummer luisteren.
-Ja o.k!

 

Goed dat was de Lyin`Cheatin`Bully”. Normaal op een cd zijn nummers rond de drie minuten. Het viel me bij jouw cd op dat jij dat ook hebt maar vooral ook veel nummers erbij hebt van vier minuten en nog langer. Vertel daar eens meer over, hoe kan dat?
-Ja kopt! Dat heeft toch te maken…, zeg maar de ballades zijn zo wie zo al een stukje langer. Een aantal ballades zijn zelfs vijf minuten. Er is eigenlijk gewoon een verhaal, en dat verhaal moet verteld worden. Het is eigenlijk ook niet bewust gedaan. Luister eens bijvoorbeeld naar een nummer/cd van Vince Gill en pak de ballades daar eens uit, die duren ook wel vieren een half à vijf minuten. Het is dus niet bewust gebeurt maar als er een verhaal is dan ja moet het verteld worden. En als het langer duurt dan duurt het.

 

Ja zoals ik al vertelde het is geen bewuste keuze geweest.

 

Goed. Is het wel een bewuste keuze geweest om veel “steel”  op je cd te gebruiken? En wie heeft het allemaal zo mooi ingespeeld, want het klinkt werkelijk fantastisch!
-Ja..Aan de meeste muzikanten die ik de cd laat beluisteren, en ook tijdens het proces tijdens het maken van de nummers. Die zeiden dat die steel gitarist wel “heel erg” goed is. De steelgitarist die het meest heeft ingespeeld heet “Steve Hinson”. En Steve Hinson is een hele bekende studio sessie muzikant in Nashville. Maar speelt vast in de band van Randy Travis. Maar heeft ook met Dolly Parton gespeeld en nog bij een hele hoop grote namen. Het wereldje is eigenlijk maar heel klein in Nashville en dat is wel grappig. Iedereen die maar muziek maakt, of echt goed muziek kan maken hebben wel bij grote muzikanten gespeeld. En waarom zoveel steel? Het is eigenlijk mijn favoriete instrument. Daarom veel steel.
Het hoort echt bij country bedoel je?
–Ja hoort echt bij country maar hoort ook echt bij deze nummers vind ik?
Ja klopt fantastisch. Het dwaalt er zo mooi tussen door. Dat is mijn mening, en ik hoop dat die mening veel mensen zullen dragen.
-Ja dat hoop ik ook Hans.

 

Mijn mening is ook over de jonge dame! Ja ik denk dat het een jonge dame is want ze heeft een jonge stem laat ik zo zeggen, die de “backing vocales” invult. Vooral bij het nummer “Don`t Ask Don`t Tell” daar klinkt het ook heel mooi. Vertel daar eens meer over?
-Dan doel je op “Kim Everett” en..

 

Dat is ook wel grappig trouwens want vorig jaar ben ik voor de tweede keer naar Nashville geweest om even een bezoek te brengen aan de studio waak Kim ook was. En ik had net het nummer doorgemaild gekregen van Tom, die heeft de meeste teksten van dit nummer ook geschreven. Ik heb het daar in Nashville op muziek gezet, en heb het met Kim doorgenomen waarin ze al in tien minuten tijd de timing al te pakken had. HB; zo da`s heel snel!

 

–Er staat ook een video op mijn website dat ik daar met Kim Everett in camping kleding het nummer aan het doornemen ben. De dame is dus Kim Everett een ongelofelijke fantastische zangeres.

 

Goed gaan we nu even nummer 5 draaien op de cd “Don`t Ask Don`t Tell”

 

Rene je vertelde zojuist in het voorgaande gesprek over je website. Hij ziet er goed uit en wat kan je er allemaal op vinden?
-Dank je wel voor het compliment dat je het er goed uit vind zien. Ik hoop ook dat dingen duidelijk zijn, en dat is natuurlijk altijd maar even afwachten of dat zo is. En dat de website gebruiks vriendelijk is laat ik het zo zeggen. Wat je erop kan vinden is de biografie in twee talen. Je vind er foto`s van de reis die ik gemaakt heb naar Nashville. En ook leuk om te vertellen is dat niemand minder dan “Spooner Oldham” op een aantal nummers van de cd het orgel heeft ingespeeld. Nu zal er bij de meeste nog geen bel gaan rinkelen van Spooner Oldham.

 

Maar Spooner is heel belangrijk geweest in 1970 en scheef nummers samen met “Dan Penn” voor onder andere Anita Franklin en voor de Four Tops heeft hij bijvoorbeeld “I'm your puppet”.Hij is het meest bekend bij de luisteraars van de song "When a Man Loves a Woman" door Percy Sledge, daar speelt hij de orgel. Hij heef heel veel orgel ingespeeld. Hij heeft heel veel nummers geschreven, zowel tekst als muziek. Hij is de keyboard speler van “Niel Young” op veel van zijn cd`s. En gaat ook regelmatig op tour met Niel. Er staat ook nog een filmpje op de website dat Spooner “Leaving Me Behind” speelt. Verder op de website staat natuurlijk het album. Dat kun je downloaden direct van de site. Je kunt het ook downloaden via ITunes. En je kunt het uiteraard ook fysiek bestellen, en ook dat word beschreven hoe je de cd kan bestellen. En dan stuur ik de cd naar je op. Met een kleine verrassing. Ik ga niet vertellen wat het is! Jij weet wat het is? HB; Ja ik weet het. Hij staat hier naar me te zwaaien! [hahahah] –Ja vond ik wel leuk Hans, toch? HB; Ja zoiets verwacht je natuurlijk niet.

 

Het was me nog niet duidelijk Rene. Is Rene Meijer te boeken als solo artiest of ook met band?
-Liefst als Band. Maar het kan ook solo. Ik kan met een orkest band komen, dat is mogelijk. Maar liefst word ik dan toch liever geboekt met voltallige band.

 

 

Hoe volledig is dan die band? Aan hoeveel personen moet ik dan gaan denken?
-We zijn met z`n zessen. Maar kan voorkomen ook met z`n zevenen. Je moet het zo voorstellen. Ik heb in ieder geval een zangeres bij me en nog een zanger. En die doen ook de backing-vocals. We hebben veel drie stemmige harmonie. Uiteraard heb ik er een steel-girtarist bij. Bas en drums erbij. Ik zelf speel elektrische gitaar. En eventueel nemen we ook een toetsenist mee.

 

Als je gaat touren op wat voor soort publiek doel je dan? De reguliere country festivals, theaters, luister optredens. Welke kant wil je op? Of misschien wel alle kanten? Dat kan natuurlijk ook!
-Ja..In principe wil ik toch wel alle kanten op. We weten allemaal dat het vrij beperkt is als je deze muzieksoort speelt, om ergens te spelen. We zijn in principe overal geschikt voor. Je kan ons prima op een country festival plaatsen. Maar je kunt ons ook in een theater mooie driestemmige zang relaxte nummers, dat is allemaal geen probleem.

 

Als ik op dit moment iets vergeten ben om te vragen Rene. Wat zou jij dan zeggen?

 

 

-Nauw bijvoorbeeld hoe lang heb je gewerkt aan de cd? We zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest. En dat is best lang. Wat ook leuk  is om te vertellen is dat je verwacht natuurlijk een band naam. Maar het werd “René Meijer & Friends”. Dat heeft er mee te maken dat we eerst zijn gaan schrijven Tom en ik, en toen in een ver gevorderd stadium waarin we al een hoop hadden opgenomen, toen was er nog geen “band’. En er moest toch iets komen. En moest nog een website claimen en dat wil ik ook nog even vertellen dat is www.renemeijer.eu vergeet vooral de EU niet want bij de NL of COM kom je op een heel andere site uit. Deze domeinnamen waren al vergeven. Maar daarom heet hij René Meijer & Friends. Er was gewoon nog geen band naam. En uiteindelijk hebben we het met z`n tweeën gedaan. Maar er hebben wel zoveel mensen aan meegewerkt dat er wel iets achter moest. Dus toen is het René Meijer & Friends geworden.

 

Is het eigenlijk de eerste keer dat je teksten schrijft? Of het je dat voorheen ook wel eens gedaan? Of misschien voor andere?
-Nee, ik heb nog nooit voor andere dingen geschreven. Maar ik heb nog wel een hele hoop liggen.

 

Teksten schrijven dat kan je niet zo maar, daar moet je toch wel een “feeling” voor hebben.

 

 

Dus die feeling had je dus eigenlijk al?

 

-Ja die feeling had ik wel.  Maar alleen is het wel zo met een Amerikaan erbij waarvan de moedertaal Engels is, dat het dan een stuk beter gaat!

 

Met betrekking tot de grammatica bedoel je?
-Ja dat ook maar ook de stijl. De teksten kloppen dan allemaal. Daar valt geen spelt tussen te krijgen. Dat was toen ik zelf teksten schreef, die moesten dan altijd wel even nagekeken worden door iemand die de moedertaal Engels beheerst.

 

Is de cd dan in Nederland of in het buitenland opgenomen? Of beide?
-Hij is in beide landen opgenomen. De muziek is in Nashville opgenomen. En veel van de vocale, behalve dan Kim Everett die een aantal dingen heeft gedaan. De vocale hier in Nederland samen met Albertine Verhoeff en Ron Griffioen. Die moet ik toch echt wel even noemen. Beide zijn erg belangrijk geweest bij een aantal nummers voor de vocale harmonieën, die ze hebben bedacht en ingezongen. En ze spelen ook bij mij in de band. Dus de meeste vocalen zijn in Nederland opgenomen.

 

Goed. Ik wil je heer erg bedanken voor het interview. En we hopen nog heel veel van je te horen.

 

-Ja.Ik hoop dat de mensen die dit lezen dit en ze zijn geïnteresseerd ga naar de website  www.renemeijer.eu promotors, boekers, countryfestivals. Kom maar langs we hebben er zin in. We willen heel graag spelen. O.k Hans bedankt tot ziens!

 


     

   BULLITCOUNTRY INFO & AGENDA 


De titel van je pagina.